"In de circulaire economie bestaat het nieuwe groot uit de verbinding tussen heel veel kleins."
Een publiek-private samenwerking
De ontwikkeling van Impact Factory is een publiek-private samenwerking tussen Stad Mechelen, de OVAM en de projectvennootschap NV Sylvestra, waarvan de aandelen in handen zijn van Stadsmakersfonds.
Stadsmakersfonds en Stad Mechelen zijn de initiatiefnemers om het bestaande kantoorgebouw en de Potterij om te vormen tot een flexibele infrastructuur waarin Impact Factory een onderkomen kan vinden. Zij treden op als bouwheer/ontwikkelaar en zorgen dat de financiering van het bouwproject rondgeraakt.
De OVAM sloot in de zomer van 2021 een domeinconcessie af met de Stad Mechelen die de renovatie en herbestemming van de Potterij op zich zal nemen. OVAM staat nog wel in voor de volgende fase van de sanering in het voorjaar van 2023.
Tussen NV Sylvestra en Stad Mechelen werd in oktober 2021 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met oog op de gezamenlijke ontwikkeling van de Impact Factory. Daarin wordt gestipuleerd dat NV Sylvestra als private partij zal instaan voor de renovatie en uitbreiding van het kantoorgebouw en de bijhorende uitbreiding; Stad Mechelen zal als publieke partij instaan voor de renovatie van de Potterij. Beide partijen staan daarbij in voor de financiering van de respectievelijke delen. Het geheel zal echter als één ‘Impact Factory’ worden ontwikkeld (ontwerp, vergunningen, bouw) en geëxploiteerd.
In het kader van de samenwerking werd in de zomer van 2021 een subsidie-aanvraag ingediend in kader van een EFRO-projectoproep naar aanleiding van de herstelmaatregelen na de coronacrisis (React-EU). Deze oproep was specifiek gericht op het ondersteunen van investeringsprojecten rond circulaire economie in stedelijke context. In het najaar van 2021 werden de EFRO-subsidies toegewezen aan het project Impact Factory.
Daarnaast is een subsidie toegewezen vanuit het Vlaamse stedenbeleid voor de ontwikkeling van sociale infrastructuur met als doel opwaartse sociale mobiliteit te creeëren voor kwetsbare burgers via circulaire activiteiten.
Partners
Impact Factory is een initiatief van en een samenwerking tussen Stad Mechelen, OVAM en Stadsmakersfonds. Het project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Vlaamse Overheid. Miss Miyagi treedt op als integrale projectcoördinator en gedelegeerd bouwheer.
De gezichten achter Impact Factory
Hieronder vind je een overzicht van (een deel van) het team achter Impact Factory met hun functie en contactgegevens.
Julie Poppe
Vertegenwoordiger Stad Mechelen
Aanspreekpunt circulair ondernemersloket, Sociaal-Circulaire Hub regio Mechelen
An Eijkelenburg
Vertegenwoordiger Stadsmakersfonds
Directeur en vertegenwoordiger Stadsmakersfonds (Sylvestra nv)
Emiel Van den Plas
Impact Factory
Community manager - aanspreekpunt matchmakign, beheer en activiteiten
Sarah Staessen
Stad Mechelen
Coördinator bouwwerken
Toon Manders
Miss Miyagi
Projectbegeleiding strategie en ontwikkeling
Miet Aertsen
Miss Miyagi
Projectbegeleiding bouwproject
Miet Vanheeswijck
WIT architecten
Projectarchitect
miet.vanheeswijck@wit.eu
Marktverkenning
We startten op 17-07-2023 een marktverkenning waarbij we op zoek gaan naar mogelijk toekomstige ruimtegebruikers, programmamakers, investeerders en een exploitant. Interesse?
Huur een co-werkplek of een kantoorruimte in Impact Factory en word deel van deze inspirerende en innoverende werkomgeving.
Hoe zelf meedoen? Bekijk de opties
Stad Mechelen richtte een circulair ondernemersloket op met als doel ondernemingen en organisaties te ondersteunen in hun transitie naar de economie van de toekomst.
Of je nu nieuw bent in de wereld van circulaire economie, of je al circulaire principes toepast binnen jouw onderneming. Iedereen kan bij dit loket terecht met hun vragen omtrent circulair ondernemen. Je krijgt er neutraal advies over de volgende stappen die je kan nemen. Welke partners je kan aanspreken. Welke subsidies voor jou interessant kunnen zijn enzovoort.
Het circulair ondernemersloket brengt je waar mogelijk ook in contact met andere ondernemers in hun netwerk. Want de economie van de toekomst is een economie waarin samenwerkingen over bedrijfsgrenzen heen noodzakelijk zijn.
Heb jij nood aan een klankbord om je circulaire businessmodellen/ideeën af te toetsen?
Ben je benieuwd hoe jij stapsgewijs circulaire grondbeginselen binnen je bedrijfsvoering kan toepassen?
Wil jij je regionale netwerk uitbreiden om jouw circulaire ambities tot een hoger niveau te tillen?
Maak dan een afspraak met het circulair ondernemersloket.
Afspraken kunnen zowel digitaal als fysiek (in Impact Factory) doorgaan.
Het Circulair Ondernemersloket is een samenwerking tussen Stad Mechelen, Thomas More Innovative Business Research, UNIZO Antwerpen en Ecoso binnen ESF circulair werk(t)!, Circulaire Economie Hub Mechelen.
Onze events zijn de plaats bij uitstek om jezelf te laten inspireren en bij te leren over verschillende onderwerpen.
Bovendien is het ook de plaats om te netwerken met andere circulaire denkers, doeners en ondernemers.
De toekomstige invulling en uitbating van het project Impact Factory kan in samenspraak met de uiteindelijke partners - en dus potentieel ook met jou - nog alle kanten op. In dat kader starten we dan ook een marktverkenning.
In de eerste plaats willen we met deze marktverkenning zicht krijgen op mogelijke partners, die eventueel een actieve rol zouden willen spelen als ruimtegebruiker én bij voorkeur ook mee zouden kunnen en willen investeren om de toekomstige invulling en uitbating van het project Impact Factory (verder) mogelijk te maken. In de tweede plaats zouden we de resultaten van deze marktverkenning eventueel willen meenemen in ons denkproces over wat nu precies een gepast exploitatiemodel voor het project Impact Factory zou kunnen zijn. Deze resultaten kunnen een invloed hebben op de manier waarop de Stad Mechelen (samen met Sylvestra nv) in de toekomst eventueel een aanbesteding in de markt zet om één of meerdere partners aan te duiden die de uitbating voor hun rekening zouden kunnen / willen nemen. Ook investeerders of bedrijven die in de vorm van sponsorships betrokken willen zijn, willen we aanspreken met deze marktverkenning.
Tot slot hopen we dat de resultaten van de marktverkenning ons zouden kunnen helpen om het programma en de aard van de ruimtes verder te verfijnen en aan te passen aan de grootste noden en wensen van circulaire ondernemers. Zo kunnen we het profiel van mogelijke kandidaat-ruimtegebruikers en partners inzake de toekomstige invulling en uitbating van Impact Factory al kennen.
Klik hier om naar de marktverkenning te gaan.