Kantoren en ateliers te huur! Interesse? Klik hier.

Impact Factory staat op dit moment in de steigers. Ontdek op deze pagina werfupdates, het ontwerpteam en meer over het bouwproces.

Werfupdates

In de Potterij (een voormalige industriële wasserij, ververij en droogkuis - nu onderdeel van Impact Factory) werden in 2023-2024 verschillende werven aangepakt.

 

In eerste instantie werd in opdracht van OVAM de bodem gesaneerd. De volledige betonstructuur werd gerenoveerd en ook enkele vloerplaten werden verwijderd, waardoor geheel nieuwe doorzichten tevoorschijn kwamen. Tot slot verdwenen de iconische serres op het dak. Zij maakten plaats voor grote nieuwe daklichten die de bovenverdieping rijkelijk van daglicht voorzien.

 

In het kantoorgebouw zijn de werken begin 2025 ook gestart. De fijnsloop is intussen achter de rug en de uitbreiding wordt momenteel voorbereid. Het Koetshuis fungeert hierbij als werfkeet. Van daaruit worden beide werven bestuurd.

 

Het ontwerpteam

 

Impact Factory wordt ontworpen door WIT architecten met in onderaanneming: Paridaens (stabiliteit), Atelier T (technieken, ventilatie, EPB), De Fonseca (akoestiek), Bob Geldermans (circulair bouwen).

Het project wordt in goede banen geleid door alternatieve projectontwikkelaar Miss Miyagi
Aannemer is dhulst'. De veiligheidscoördinatie gebeurt door Vekmo.

  • dhulst' | Duwijckstraat 18, 2500 Lier | T 03 489 13 36 | info@dhulst.be
  • Vekmo | Industrieweg 45, 3980 Tessenderlo | T 016 22 89 58 | info@vekmo.be

Partners

Impact Factory is een initiatief van en een samenwerking tussen Stad Mechelen, OVAM en Stadsmakersfonds. Het project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Vlaamse Overheid. Miss Miyagi treedt op als integrale projectcoördinator en gedelegeerd bouwheer.

Een circulair bouwproces voor een circulaire hub

Het ontwerpteam vertrok van het idee: “Impact Factory moet niet gebouwd worden, ze is er al”. Er wordt dan ook maximaal gebruik gemaakt van de bestaande structuren. Waar bijkomende materialen nodig zijn, wordt gekeken naarhergebruik van materialen van andere sites, gerecyleerde materialen of hernieuwbare materialen op basis van biologische grondstoffen. Op die manier proberen we de impact van het bouwproces te beperken. 

Mooi voorbeeld hiervan zijn de gerecupereerde ramen van de oude bibliotheek in de Moensstraat, die in de nieuwe voorgevel verwerkt zullen worden.

Vormgeving: Buro Knal / Development: Sitemanager​​​​​​​

Impact Factory is een samenwerking tussen