Circulaire hub zkt. ziel(en).

Interesse? Vul dit interesseformulier in.

Festival Circulair 2023


2023/11/28

2023/12/02

op verschillende locaties

Festival Circulair

Impact Factory, 28Rond en Circulaire hub regio Mechelen slaan de handen in elkaar en presenteren dit najaar voor het eerst Festival Circulair met de steun van Stadsmakersfonds, stad Mechelen, Vlaanderen Circulair en Departement Werk en Sociale Economie.

Deze vijfdaagse draait hélemaal rond duurzaamheid en de vele circulaire initiatieven die onze stad rijk is.

Alle inhoudelijke en praktische informatie vind je hieronder.
Alle activiteiten zijn gratis en inschrijven is niet nodig (tenzij anders vermeld).

dinsdag 28 november

🕰️ 18:00—22:00
📍 Impact Factory (Kardinaal Mercierplein 1, 2800 Mechelen)

Elke 28e van de maand zet een van de Mechelse circulaire organisaties / ondernemers / hubs haar deuren open. Voor de gelegenheid is dat deze keer Impact Factory. Benieuwd wat deze nieuwe circulaire hub in het stadscentrum voor jou en jouw ideeën in de toekomst kan betekenen? Kom dan zeker eens kijken!

Café Circulair is een initiatief van 28rond. Zij zetten deze laagdrempelige ontmoetingen op poten zodat ideeën en contacten uitgewisseld kunnen worden tussen gelijkgestemde zielen. Op die manier worden kennis en ervaring uitgewisseld, kunnen er samenwerkingen opgestart worden om uiteindelijk nog meer maatschappelijke impact te creëren. 

woensdag 29 november

🕰️ 13:00-18:00
📍 Circulair Lab Werfheide (Werfheide 2, 2800 Mechelen)

Zeven circulaire ondernemers toverden een voormalige zeefdrukkerij om tot een inspirerende werkplek waar creativiteit en ambacht hand in hand gaan met technologie. Ontmoet hier de denkers en doeners in het houtlab, 3D-printlab, bio-fablab, creative lab en material lab en ontdek hoe 3D-printers, CNC-machines, extruders, bio-incubatoren, electrische deelwagens, zonnepanalen en warmtenetten worden ingezet in de circulaire economie. Ga vooral ook zelf aan de slag tijdens doorlopende, gratis workshops:

  • Steek je handen uit de mouwen en bouw je eigen circulair object van hout — met Spruce Goose (voor jong en oud)
  • Ontdek het verhaal achter koffiegruis en stel je eigen kweekemmer samen voor oesterzwammen — met Coflab (voor jong en oud)
  • Speel de Ecotravelgame, een coöperatief gezelschapsspel over reizen waar je samen met de andere spelers de wereld moet redden (vanaf 12 jaar)
  • Ontdek de elektrische deelwagens van Klimaan en doe een testritje met dé Mechelse circulaire bakfiets van DRW Cycles 
  • Geniet van een kop lokale, circulaire koffie aan de circulaire koffiebar van Koffiecafé en Vlaanderen Circulair

donderdag 30 november

🕰️ 17:00—21:00
📍 Van der Valk Hotel Mechelen (Rode-Kruisplein 1-4, 2800 Mechelen)
🎫 gratis, inschrijving verplicht

Op 30 november organiseert Circulaire Hub regio Mechelen met de steun van Departement Werk en Sociale economie, en Vlaanderen Circulair het Ondernemersevent ‘#2800Circulair - De toekomst van sociaal en circulair ondernemen in Mechelen'. Het is een ondernemers- en netwerkevent speciaal voor de (circulaire) ondernemers en doeners in onze regio. Dit event is op uitnodiging en inschrijving vooraf is noodzakelijk.

Tijdens deze verrijkende, informatieve avond over de circulaire transitie van Mechelen willen we ondernemers inspireren om zelf de stap te zetten naar duurzaam ondernemerschap. Of hier verder in te groeien. De avond wordt ingevuld met een boeiende talk van investeerder Piet Colruyt over impact financiering, de winnende laureaten van “Sluit de cirkel” stellen hun projecten voor en we blikken vooruit naar de toekomst voor #2800Circulair. Afsluiten doen we met een netwerkmoment.

vrijdag 01 december

🕰️ Recupperij 16:00—19:00 , Klusbib vanaf 19:00 
📍 Recupperij (Battelsesteenweg 48, 2800 Mechelen) & Klusbib (Hendrik Speecqvest 11, 2800 Mechelen)

Kom vanaf 16:00 gezellig afterworken en volg een rondleiding bij Recupperij: de “innovatieve – circulaire” werking van Ecoso. Mensen die moeilijk een plek vinden op de arbeidsmarkt gaan hier aan de slag binnen circulaire projecten zoals: Digibank (dat gerecyleerde laptops op een laagdrempelige manier aanbiedt), Den Brillenatelier (waarbij brilmonturen worden hergebruikt en verkocht), een wasserij voor werkkledij en de verhuur van vergaderzaaltjes.

Vanaf 19:00 zetten we deuren open van Klusbib op de Hendrik Speecqvest om de doorstart van de fietsbib te vieren!

zaterdag 02 december

🕰️ 10:00—18:00
📍 Impact Factory (Kardinaal Mercierplein 1, 2800 Mechelen)

Jong en iets minder jong kijken elk hun ogen uit tijdens deze onvervalste familiedag in Impact Factory. Je kan er vanalles zien, doen, horen, proeven en ruiken.

  • Repair Café (10:00-12:00) Heb je een defect huishoudtoestel? Onze herstellers kijken er met plezier naar. Misschien hoef je die nieuwe koffiezet dan toch niet te vragen voor onder de kerstboom.
  • Maak zelf je eigen wenskaarten, kerstversiering, inpakpapier of zelfs speelgoed! (doorlopend) Met behulp van restjes hout, materiaal en textiel knutselsen we, onder begeleiding van ervaren bricoleurs, de meest fantastische kerst-gerelateerde dingen!
  • Komkommers & Kwallen (14:00-16:00) Deze bekende YouTubereeks van Technopolis strijkt voor de gelegenheid neer in Impact Factory met een proeverij waar je wel iets heel bijzonders achter de kiezen kan steken! 
  • CiLAB bouwt dan weer een interactieve installatie die toont wat de kledingindustrie was en wat deze moet worden.

 

 

Festival Circulair is een initiatief van Impact Factory, 28rond en Circulaire hub regio Mechelen met de steun van Stadsmakersfonds, stad Mechelen, Vlaanderen Circulair en Departement Werk en Sociale Economie.

Met bijzonder veel dank aan alle initiatieven en werkingen die hun steentje bijdragen aan het programma: CiLABCoflabCVO LBC regio Mechelen, Deelbaar MechelenDRW CyclesEcoso vzw, EcoTravelGameID&A Mechelen -  Thomas MoreKlimaanKoffiecaféKreate3DMagma StudioSpruce GooseStuifmeel en Technopolis.

Vormgeving: Buro Knal / Development: Sitemanager​​​​​​​

Impact Factory is een samenwerking tussen